Počet zobrazení stránky

pondělí 13. ledna 2014

Vyrobit si mýdlo doma? Proč ne!

Přeji vám všem dobré jitro, 

ranní ptáče dál doskáče, mladí ležáci, staří žebráci, venku je dnes pěkně, ale nechvalme dne před večerem. Nevíme dne ani hodiny a kam čert nemůže, nastrčí bábu. 

Dnes teda čert nastrčil mě a můj nový článek, který jsem plánovala už několik měsíců a který se vám - doufejme - bude líbit.

Svoji lásku k přírodním mýdlům jsem tu hlásala už několikrát, třeba v tomhle článku o mýdle od milé Jane, kterou jsem koncem listopadu zcela nečekaně poznala i naživo a bylo to moc příjemné setkání. A když mě před pár měsíci zas chytla tvořivá nálada, řekla jsem si proč nespojit mé dvě vášně - tvořivost a kosmetiku - v jedno a nevyrobit si doma svoje vlastní mýdlo?

O domácí výrobě mýdla jsem četla už kdysi dávno. Absolutně si nepamatuju, co v tom článku bylo, ale dobře vím, že to ve mě zanechalo dojem typu "vyrobit si vlastní mýdlo = vystudovat prvně vejšku s chemickým zaměřením, nakoupit za statisíce vybavení, suroviny, plášť, ochranné brýle, rukavice, boty, radši i helmu, protože náhoda je blbec, a stejně to celé pravděpodobně skončí obrovskou explozí, která zničí půlku baráku a mně způsobí na těle popáleniny nejvyššího stupně".

Tentokrát jsem ale udělala trochu širší průzkum, našla pár velmi užitečných článků, blogů a videí a řekla si, že nebudu srab a jdu do toho!

A řeknu vám, byla to nakonec legrace a fakt mě to chytlo. Nebylo se vůbec čeho bát a pokud člověk není naprostý nemehlo, zvládne to levou zadní. Všechny finální produkty jsou k mému překvapení plně funkční, to znamená, že to pění (i bez SLS a jiných fujtajblů ;)), čistí a mě osobně trošku vysušuje jen jedno z nich. Pojďte se podívat, jak moje snažení dopadlo po vizuální stránce:




Peelingové kávové mýdlo



 Mýdlo se zeleným čajem a limetkovou šťávou


Medové mýdlo s mlékem a hedvábím


Bambusové mýdlo s koriandrem


Výživné peelingové kokosové mýdlo


Výživné mýdlo se santálem, vanilkou a medem


Vánoční mandlové mýdlo


A když jsem zrovna neměla čas vytvářet mýdla, uplácala jsem jednoduché a časově zcela nenáročné cukrové peelingové kostičky.

S pomerančem a skořicí


A s levandulí


Tak co myslíte...? Líbila by se vám třeba soutěž o některé z nich?

A jak jste na tom s výrobou domácí kosmetiky vy? Zkoušeli jste něco?

Mějte se báječně!

x

30 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Blogů a stránek s postupy (ať psanými nebo video) je spousta, takže jsem zatím žádné obsáhlejší psaní o mýdlech neplánovala. Ale pokud by byl zájem, tak proč ne? :)

      Vymazat
  2. Ha já chci všecky ty mýdla, které ještě nemám :-))...Včera jsem se ňuňátkovala s kokosovým mýdelkem s čokoládkou...mňam. To santalové s medem musí být určitě úžasné, jé a ten zelený čaj a limetka...Už vím, které si u Tebe objednám (tak až budeš vařit příště, vykalkuluj si i cenu jo :-).....No a ty Tvoje "škrabítka v kostce" miluju...a všecko to vypadá tak nádherně, že moje oko plesá :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Doufám, že jsi potom pořádně umyla vanu. Štve mě, že mi tak ujela ruka s tím kakaem. Ooops! Příště se poučím. Jsem moc ráda, že se Ti moje hokusy pokusy líbí. V příští várce s Tebou počítám!

      Vymazat
    2. Mě to kakao tam právě hodně baví, si připadám jak malá holka, co se patlá čokínou, a není to vůbec tak hrozné Zlatí, po černochovi z Lush ta vana vypadá strašně, ale po Tvém mýdle je to v poho :-)....Hurá, těším se na příští várku, určitě to zase vylepšíš - já to mám taky tak, když vařím..

      Vymazat
  3. To nemyslíš vážně, žes jich vyrobila už tolik různých!!! Za sebe musím říct, že mýdélko se zeleným čajem a limetkovou šťávou je výborné (už jsem se překonala, kousek ho odkrojila a používám ho!). :-)

    Samozřejmě, že by se mi líbila soutěž o další (mýdlo nebo ty cukrové peelingové kostičky). ;-) Moc ráda bych si uvařila něco sama, ale i jako nadšený chemik z toho mám strach a taky teď během zkouškovýho není moc času (= výmluva :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé to jsem ráda, že ho používáš! Jen mi teda přijde, že zrovna tohle jedno trochu vysušuje a mrzí mě to :( Nevím jestli je to tou limetkovou šťávou nebo čím. Zas by ale mělo být dobrý třeba proti pigmentovým skvrnám a mělo by povzbuzovat :)

      Vymazat
  4. Také experimentuji s domácí kosmetikou, moc mě to baví :) Tvé výrobky jsou nádherné, strčí do kapsy leckterou profi firmu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju... :) Vařit si věci doma je super, žejo? Co jsi kuchtila Ty?

      Vymazat
  5. Taky jsem se teď pustila do výroby mýdla a strašně mě to chytlo. Tvoje mýdla vypadají naprosto luxusně, ještě se mám co učit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Veru. Je to strašně chytlavý, žejo? Já jak jednou začla, tak bych teď vařila pořád, zkoušela nový techniky, vzory, ingredience...

      Vymazat
    2. Přesně tak, pořád myslím jen na mýdlo, co bych ještě přidala a vylepšila. Už se těším na další "kuchtění". :)

      Vymazat
  6. Jsi moc šikovná, máš to krásné. Já se zatím do ničeho nepustila, ale plánuju to! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ježiš to je krása! Už jsem to taky zkoušela, ale jsem naprostý začátečník, tak snad se k takové nádheře taky někdy dopracuju! :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Enko, ale já taky nejsem žádný profík :) Tohle je všechno, co jsem kdy v životě vytvořila. Krom teda mého úplně prvního - levandulového s červenou řepou. Pořád koukám na videa a techniky a hnedka bych to všechno zkoušela :)

      Vymazat
  8. Waaau! To je nádhera! Všechno to vypadá báječně, všechno chci vyzkoušet. Až pojedeš do Čech objednávám si u Tebe testovací balíček mýdel i scrubíků, ať to stojí, co to stojí ;) Jsi ohromně šikovná. Kdy si otevřeš vlastní obchůdek? Nebo aspoň e-shop? Zdravím z Budějc ;) P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně :) klíďo Ti něco dovezu až pojedu do ČR, připomeň se mi v druhé půlce února, protože do té dby se mi to na 100% vykouří z hlavy :)
      Já je ofiko prodávat nesmím, protože přesto, že je to "jen" mýdlo, musí to splňovat všechna kritéria pro prodej kosmetiky a všechny recepty musí být přesně schválené, člověk musí mít i schválené prostory, kde "vaří" a tak... Jediná možnost je prodávat je jako "dekorativní mýdla" :)
      Zdravím do Budějc!

      Vymazat
    2. jee tak to já se ráda přihlásim :) to jsem vůbec netušila, co všechno obnáší výroba mýdel :O ale v každým případě, by se tvé výtvory daly prodávat i jako dekorativní, vypadají úžasně!

      Vymazat
  9. E-shop! E-shop! E-shop! Ja ti urobim promo v SR. A maybe aj clanok do noveho tvoriveho casopisu.. A kedy si mozem objednat nieco pre seba??? A uz aj ta odporucam kamoske, ktora mi na Vianoce dala Brown Sugar and Coconut Oil Scrub vlastnej vyroby - JEDLY!!! A chysta sa na mydla - ak pride na kuzlo ako ich urobit jedle, prestavam sa s nou rozpravat :oP Fakt su krasne, ani nepotrebujes tie specificke tvarovane umelohmotne debilne tacky, co sme tolko nevedeli najst, haaa?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych, darling, ale jak píšu v komentu nad Tebou - není to vůbec legrace :-/ Sákryš, šikovná kamarádka! A fakt jsi ho zkoušela jíst? Jinak doporučuju se s ní nepřestat kamarádit, protože to by se Ti nevyplatilo :D
      Debilné tácky jsem nakonec nepotřebovala, to je pravda :D snažím se uhnat muže, ať mi vyrobí pořádnou formu, ale ten namísto toho začal doma tvořit Iron Mana v životní velikosti a není s ním řeč.

      Vymazat
  10. Chci je všechny!!! A nejvíc santálové, vánoční a medové. To kávové je na mě trochu moc hard core teda, musím přiznat...
    No a vypadají naprosto luxusně, oko by jedlo! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm... co za to? :-P
      Však kafový - to byl jen takovej vzorek na vyzkoušení. Musíš si ho šetřit a nemejt se moc často.

      Vymazat
  11. Šmarjá, Romi, co mi to děláš? Tolik krásných druhů?? Chci chci domácí mýdlo, honem soutěž prosím! O:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jó, tak jó! Tak já si s tou soutěží teda chvátnu :D Jsem moc ráda, že se líbí...

      Vymazat
  12. Cože cože cože???? To je dokonalost!!! :-O
    Jsem tu tedy dnes u tebe poprvé, ale získala sis mě hned ;-)
    To muselo dát hodně práce.....máš někde návody? :-) že bych to taky otestovala....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a e-shop a soutěž! Fakt něco tak pěkného jsem dlouho neviděla.

      Vymazat
  13. Tak se pořád kochám :-D se omlouvám za spam v komentářích. Ale kdybys dělala nějakou další várku, kokos je žhavý favorit a vím teda, že se to prodávat nesmí, ale tak ...určitě se nějak domluvíme ;-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Jé Ty mě úplně uvádíš do rozpaků :D jsem moc ráda, že se Ti líbí. Soutěž bude určitě a pokud bys chtěla kouknout na postupy, blog "Moderná alchymistka" je na to ideální! :)

      Vymazat
  14. Tyy jo, teda klobouk dolů, všechny vypadají maximálně profi, mohla bys konkurovat Lushi, a to jako vážně!;) Nejvíc mě zaujalo kokosový a bambusový vypadá taky skvěle, ale nebránila bych se jakémukoliv.;) Takže pokud bude soutěž, hlásím se do služby!;)
    Měj se hezky, Z.

    OdpovědětVymazat