Počet zobrazení stránky

pondělí 6. ledna 2014

Moje první britské Vánoce

Ahoj, ahoj!

Jak jsem předeslala v minulém článku, tématu "Vánoce" se ještě chvíli nevzdám - musím si přeci vynahradit to dlouhé mlčení! Dneska vám povím o mých prvních britských Vánocích. Nebyly to moje první Vánoce v Británii, spíš už... třetí!? Ale byly to první Vánoce v britské rodině s britskými tradicemi a to pro mě bylo něco nového, nezvyklého a taky mírně rozpačitého :)

Vánoční tématika se tu v obchodech objevuje už v průběhu září, ale první zásadní událost je v první polovině října - uvedení vánočních produktů Lush! Jakmile máme tohle za sebou, začínám se cítit vánočně! :D Ne, uznávám, že to je čistě subjektivní, ale pro mě je to obvykle událost roku. A Britové i když Vánoce ještě tolik neřeší, už o nich aspoň mluví. Hodně. Plánují vánoční firemní obědy, večeře, večírky, co si vezmou na sebe, kde budou Vánoce trávit, co budou jíst, co budou pít...

Vítejte u nás v obýváku!

My měli veškerou výzdobu hotovou na začátku prosince, stromeček jsme stavěli "až" 10.12. Ale Vánoce jako takové jsme slavili tradičně 25., kdy nás v 6 ráno probudil telefonát od Andyho ségry a dětí s přáním Merry Christmas. To je v téhle rodině tradice! :D Pak jsme ještě napůl spící dostali dvě punčochy plné drobných dárků a to prostě nemůžete jen tak odložit a jít zase spát... to vám zvědavost nedovolí :) (I když já už měla malé Vánoce pár dní před tím, kdy mi došel balíček od mé milé eM a udělal mi takovou radost, že se málem nevešla pod stromeček!)

Po snídani jsem absolvovala Skype s maminkou a dědou, sešli jsme se u stromečku s Andym a jeho rodiči a rozbalovali větší dárky, povídali, radovali se a děkovali si :)

Veledílo mého muže. Balil to sám, protože já na to neměla nervy. Kdo uhádne, co je uvnitř?

Zlatým hřebem je vánoční oběd (podávaný kolem třetí hodiny odpolední) zahajovaný práskáním Christmas crackers, což jsou papírové "dárečky" za které v páru zatáhnete, dáreček vydá ránu a ten, komu zůstane větší kus v ruce, "vyhrál". Vyndá z dárečku nějakou drobnost (gumička do vlasů, pilník na nehty, mini model letadýlka...), vánoční vtip, který vůbec není vtipný, a musí se nahlas přečíst a papírovou korunu, kterou má na hlavě po celou dobu oběda.

Vánoční tabule s předkrmem a Christmas crackers

Jí se klasicky krocan a nesmí chybět růžičková kapusta. Nás ale velký vánoční krocaní oběd čekal až v sobotu, kdy dorazili všichni ostatní členové rodiny, teta s rodinou, babi, děda, ségra s rodinou... Ve středu jsme tedy měli kachnu s kaštanovo houbovou nádivkou a omáčkou z portského. Pokud je ale něco, v čem se britové vyžívají a co já absolutně nechápu, pak je to jejich posedlost narvat na talíř co nejvíc různých druhů jídla, zeleniny a vůbec všeho možnýho. Takže pokud já uvařím jídlo stylem maso-příloha-obloha, je to pro ně nuda. Kapr a salát? To absolutně nechápou a neustále se mě ptali co k tomu jíme dalšího a jakou k tomu podáváme omáčku, přílohu atd. Mě naopak přijde pošahaný mít na talíři deset různých věcí a nemít nejmenší šanci ochutnat všechno dohromady. Nicméně oběd byl i tak super, jako dezert jsme měli zcela netradiční dánský koláč z jablek a kdoulí politý smetanou a... to bylo tak nějak všechno. Zbytek dne jsme ještě rozbalovali dárky se strejdou a jeho přítelkyní (Dánka, což vysvětluje ten koláč), koukali na vánoční filmy, pili víno a odpočívali...

Rybí předkrm - minipalačinky s lososem, krevetou a krabí pěnou

To byl náš slavný oběd. Po směru hodinových ručiček: datle obalená slaninou, nádivka, párek, pečený pastiňák, červené zelí, kachna, pečené brambory, artyčok, mrkev, růžičková kapusta.
Celkově mi přijde, že britové žádné tradice nemají. Jediné, co jsem vypozorovala (kromě Christmas crackers), je zvyk, že člověk musí sníst alespoň kousek růžičkové kapusty, ale nikdo neví proč a zároveň nemají žádný mýtický postih za to, když to člověk neudělá, takže to trochu ztrácí smysl. Mimochodem víte, že Velká Británie je největším konzumentem růžičkové kapusty na světě?

Jablečno kdoulový koláč - to vám panečku byla ňamka!
Taky nerozbalují dárky opatrně, prostě vezmou papír a roztrhaj ho na kusy, pak zmuchlají a vyhodí. A nepoužívají stužky! Děsně mě to irituje, ale to bude asi jen moje postižení. My vždycky rozbalovali opatrně a pokud papír pořád vypadal k světu, složil se a schoval "na příště". Zajímalo by mě, kolik papírového odpadu Britové vyprodukují 25. prosince.

Dárky nosí oficiálně Father Christmas, ale většina lidí prostě říká Santa. A dárky od něj jsou jen v punčoše - to, co je pod stromečkem už je od konkrétních lidí, ne od něj... Dokonce se to prej musí psát na každý dárek "For... Merry Christmas, lots of love, Romanka xxx" což mi přijde jako blbost, ale když jsem se snažila tvrdit, že dárky nejsou od nás, ale od Taťky Vánoce, byli zmatení a divně na mě koukali...

Dětí jsme tu měli pořád spoustu tak alespoň jedna fotka - já a Santa`s Little Helper

Abych ale jen nekritizovala - Britové rádi dávají osobní dárky, vlastnoruční výrobky, zarámované fotky... My dostali letos dvě fotky, jedna tištěná na plátně velikosti A3, stromeček vyrobený z našich oblíbených bonbónů a obraz, který malovala Andyho babička, a na kterém jsou vchodové dveře do domu, kde Andy bydlel jako malý kluk. Takové dárky mi přijdou super a mají mnohonásobně vyšší hodnotu, než drahé dary.

Trocha českého cukroví :)

Jak jste si užili Vánoce Vy? Máte taky nějaké "divné zvyky", které nikdo jiný nedělá?

Mějte se báječně!

x










8 komentářů:

  1. Moc hezké. Tak takové Vánoce bych chtěla zažít :-) kdo se se vším tím jídlem dělá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás začne vařit přítelova maminka a jakmile se nabídneme, že pomůžeme, nenápadně se vytratí a nechá nás to dodělat :D

      Vymazat
  2. Pěkné, hezky jsem si početla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Příjemné počteníčko. My liberecký máme taky "divný" zvyky, na který budějičáci koukají jak vejři :) což jsem si ostatně letos ověřila při mých prvních jihočeských Vánocích :) nejíme rybí polívku, míváme hráškovou a právě při polívce si natřásáme kapsu u kalhot, aby se nás v příštím roce držely peníze. Nevim, jestli se to dělá jen v naší rodině nebo i jinde, ale budějčáci to moc nepochopili :) Pozdravy z Jihočech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chá chá - já jako rodilá jihočeška se Ti teď taky směju! :D patřím k partě, co jí rybí polívku, a nic nenatřásá... Ale zas jsme dávali šupinu pod talíř, abyste si ty penízky taky nějak vošéfovali.
      Jinak doufám, že sis Vánoce užila a že se máte príma! :)

      Vymazat
    2. My dáváme i šupinu i natřásáme, aby ty peníze byly pojištěný z každýho směru :D

      Vymazat
  4. Teda to je krásný vidět, jak jsi strávila vánoce - a teda musím fakt přiznat, že jsou "divné" :-) ale moc se mi líbí ta rustikální atmosféra stolování a krb a stromeček..působí to strašně útulně a jestli má Santa tak nádherné malé pomocníčky, tak to se nedivím :-)). Nečekala jsem, že se ty britské vánoce budou až tak lišit, no jo, když pořád zažívám jen ty naše české....ať přemýšlím, jak přemýšlím žádný osobní divný zvyk mě nenapadá :-).....Jsem tak ráda, že to ta letecká pošta tak stihla a doručila balíček včas :-D....Ovšem to cukroví vypadá prostě božsky!!! Je super, že si tam propašovala něco našeho :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju eM, když se Andyho rodiče loni stěhovali, hnedka si říkali, že to je takový útulný vánoční dům :)
    Nevěřím, že neděláte nic divného... třeba Ti to jen divné nepřijde, protože ve vašem regionu je to normální, ale nám "odjinud" by to přišlo divný :)

    OdpovědětVymazat