Počet zobrazení stránky

pátek 4. října 2013

Jak si vybrat perfektní make-up

...a nebo taky ne.

Zdravím všechny,

dneska bych se s vámi chtěla podělit o své zkušenosti a zážitky z honu na ideální make-up. 

To, že oproti výběru perfektního make-upu je jaderná fyzika naprostá hračka vím dávno, přesto si nedám pokoj a každý rok se do toho vrhám znovu a rovnou po hlavě. 

Ročně spotřebuju cca 2 lahvičky make-upu, jeden "kvalitní" a druhý drogerkový - vždycky pěkně na střídačku - a vždycky, když se blížím ke dnu, děsím se toho, co mě čeká dál. Protože mým posledním byl Bourjois Healthy Mix (klik na recenzi), bylo teď na řadě nějaké to rozmazlování. Přeci jen jednou za rok si to člověk dopřát může, navíc zima přede mnou, čumička si zaslouží trochu té lásky a péče. Plus - na mou "zimní pleť" drogerky beztak obvykle make-upy nedělají. 

A jak si tedy vybrat make-up, který pro vás bude ten top, bude sedět jak odstínu tak i typu vaší pleti a nebudete se muset bát, že kupujete zajíce v pytli? 

Make-up je podle mě něco, do čeho se vyplatí investovat a rozdíly mezi Rimmelem a Chanelem jsou obrovské. Proto abyste neutratili nehoráznou sumu za něco, z čeho nakonec nemusíte být až tak nadšení, doporučuju všecko ozkoušet. Tak nejlépe zjistíte, zda vám make-up sedí, jestli vám na pleti vydrží, jestli vám nezaleze do vrásek nebo nenadělá po hodině paseku. 

Vytipovala jsem si několik make-upů, které bych ráda zkusila, a postupně chodila do jednotlivých obchodů a nechala se líčit. Ostych stranou, dámy! Jít se nechat nalíčit od profesionálky proto, abyste zjistily, zda vám daný produkt sedí, je naprosto normální a od toho tam ty slečny a paní jsou. Já obvykle vysvětlím, co a jak, sháním make-up, ráda bych ozkoušela tenhle, šlo by to, prosím? Zároveň ale taky slečnu v průběhu líčení obeznámím s tím, že v případě make-upu bych ráda zjistila, co mi udělá za pár hodin, jak se v něm budu cítit a co na něj moje pleť bude říkat a tím jí decentně, ale srozumitelně naznačím, že zatím nic kupovat nebudu. Předejdu tím jejímu zklamání a trapné chvilce poté, co mě nalíčí.

Já toužila ozkoušet Vitalumiére Aqua - Chanel, něco od Clarins, Naked Skin - Urban Decay a Light Analyzing Moisture Foundation - Astalift. Tak to vezmem popořadě:

Ever Matte Skin Balancing Foundation, Clarins
odstín: 103
30ml, £26


V Clarins se mě ujal sympatický Ind jménem Kay, o produktech uměl dobře povídat, ale nic nenutil a takový přístup se mi líbí.
Odlíčil mě, nakrémoval a nanesl make-up. Nešla jsem pro žádný konkrétní, Clarins nemám moc probádaný, tak jsem popsala svoji neposednou pleť, vysvětlila, jak se chová a nechala jeho jakožto odborníka, aby mi poradil.
Odstín trefil perfektně, přesně jako moje pleť... ale tím to asi tak skončilo. Bezolejové složení make-upu je vhodné spíše pro mastnější pleť, vstřebal se bleskově, neleskla jsem se a tudíž jsem ani nepotřebovala pudrovat. Plusem je SPF15 a to, že mi nelezl do vrásek. ALE! seděl mi v pórech a nevypadalo to moc dobře... o 4 hodiny později mě velmi vysušil, zdůraznil šupinky kolem pupínků v obličeji a necítila jsem se v něm dobře. Po šesti hodinách nebylo po make-upu ani vidu ani slechu.

Celkový přístup: 5/5

Make-up: 1/5

Hodnocení: NEBRAT!

Dalším na seznamu byl Urban Decay... v době mé návštěvy byly ale obě slečny zaneprázdněné a já se trochu nečekaně ocitla v Astaliftu. No, ale tak proč ne? O téhle značce jsem sice skoro nic neslyšela, ale proč neozkoušet něco nového?

Light Analyzing Moisture Foundation, Astalift
odstín: Ivory
30g, £29


Dáma středního věku, která toho o kosmetice a přístupu k zákazníkům moc nevěděla... Krabičku s krémem otevírala zuby, používala vypelichaný štětec smrdící alkoholem a pořád dokola opakovala jednu a tu samou naučenou informaci o značce Astralift, kterou už jsem pro jistotu zapomněla, ale mám pocit, že to mělo co dělat s japonskými tvůrci filmů.
Postupně na mě plácala a zase stírala tři různé odstíny, když se konečně pro jeden rozhodla, nanesla ho tak, že i pětileté dítě by to zvládlo líp - špatně rozetřený byl snad všude! A ještě si pochvalovala, jak mi to sluší. No... make-up sám o sobě by nebyl nejhorší, pokud by mi do rána nenaskákaly pupínky - a to já prosím pěkně snesu na ksichtě skoro všechno!
Plus - krém, který na mě použila "voněl" po růžích!

Celkový přístup: -1/5

Make-up: 2/5

Hodnocení: Tudy cesta nevede.


Naked Skin, Urban Decay
odstín: 1.0
30ml, £27


Mlaďoučká, ale moc sympatická slečna Rachel byla v UD evidentně nová a nebyla si na 100% vším jistá. Přesto působila mile a přirozeně. Podala mi odličovací ubrousek a nechala mě samotnou se odlíčit... dobře, trošku jsem nad tím pozdvihla obočí, ale nakonec - proč ne. Sám se člověk vždycky odlíčí líp a pohodlněji, než když ho odličuje někdo jiný. Bohužel nepoužila pleťový krém, který já osobně pod make-up používám vždycky a nedovedu si život bez něj představit. Místo toho použila rozjasňující primer... z primerů já mám hrůzu, podle mě je to tekutina nabitá nepřátelskými silikony (představuju si je jako ošklivý breberky, co se na mě škodolibě šklebí), které podle číhají, až mi budou moct ucpat všechny póry v obličeji. Hrozně mě překvapilo, že se nic takového nekonalo! Při líčení jsme si nenuceně povídaly, odstín vybrala rychle a seděl skvěle a make-up jsem na sobě absolutně necítila. Ani když jsem si sáhla na pleť, ta přesto byla sjednocená a vypadala moc dobře. Na druhou stranu - netuším, co by se stalo, pokud bych pod něj použila krém a celou dobu, co jsem ho měla na sobě, jsem se bála, že mě vysuší... na zimu by asi tedy ideální nebyl, přestože jinak mu nemám co vytknout.

Celkový přístup: 4/5

Make-up: 4/5

Hodnocení: Hodně silně mi ležel v hlavě a na léto bych do něj asi šla.


Perfection Lumiére, Chanel
odstín: 12 Beige Rosé
30ml, £36


Původně jsem měla zálusk na Vitalumiére Aqua, ten má však všechny odstíny se žlutým podtónem a žádný z nich mi neseděl. Nechala jsem si tedy poradit a zkusila Perfection Lumiére v odstínu 12 Beige Rosé...
A tady dámy, to bylo to pravé hýčkání a rozmazlování. Já si na superdrahou kosmetiku moc nepotrpím, ale jednou za čas - proč to nevyzkoušet. Usadila jsem se tedy do křesla a nechala slečnu Kathryn úřadovat. Ta mě odlíčila, naplácala nějakým novým supersérem, co nádherně vonělo, vydrží prý 8 týdnů a stojí £72 (no nekupte to! :)) a krémem Hydra Beauty Gel Cream... čumičku jsem pak měla jak dětskou prdelku, nemůžu říct křivýho slova. Při nanášení make-upu evidentně věděla, co dělá, a co jsem nezmínila - slečna Kathryn je moc krásná - ale ne prvoplánově "jednoduše" krásná - a milá a já si tu půl hodinku s ní super užila, fakt! Nabízela mi na ozkoušení i pudr a tvářenku, ale já chtěla čistě jen make-up, abych viděla, co dělá sám o sobě. Tak mě alespoň navoněla, což byl příjemný detail :) Vůbec nepůsobila jako že mi něco nutí - spíš že by mi ráda udělala radost, nabídla něco navíc. A tak to má být.
Make-up kryl ideálně, vypadal krásně, vydržel... prostě to byl ON!

Celkový přístup: 5+/5

Make-up: 5/5

Hodnocení: Všechno perfektní! ...až na tu cenu. £36? Vážně. Ale můj limit byl "jen" £30...

Co teď? Člověk najde perfektní make-up, věnuje tomu spoustu času, úsilí, ale pak je mu líto za to dát tak nehoráznou sumu. Že bych si počkala na nějakou slevu? Ale já ten make-up potřebuju teď! Teď nemám, co nosit! To je situace, toto!

...situace trvala asi týden. Po tu dobu jsem dala několik dalších šancí svému minerálnímu make-upu od Lucy Minerals, ale nepřesvědčil mě. Navíc mi po něm zas naskákaly podkožní brebery a ty já teda nerada. Ne-e.

A jak to dopadlo?

Přesně, jak jsem ve skrytu duše tušila už od začátku! Jednoho dne jsem se naštvala, vešla do drogerky a naprosto impulzivně (a nutno říci, že i naprosto špatně!) jsem si konečně pořídila svůj nový make-up, kterým je:

Dream Satin Liquid, Maybelline
odstín: Porcelain
30ml, £7,99


Tak, teď to prosím komentujte.
Nebo ne.
Stejně vás mám ráda :)

x









22 komentářů:

  1. Ježkovy voči, to bylo napínavý! :-D Ale mrzí mě, že sis neodnesla ten Chanel, když Ti tak dobře seděl... jenom ta cena, ty jo. :-( Jsem zvědavá, jak Ti bude vyhovovat ten Dream Satin. Já jedu v BB krémech od Misshy a budu s nima vesele pokračovat nejspíš i přes zimní období. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se BB tak nějak příčí právě kvůli tomu složení. Zkusila jsem asi dva že vzorečků, jeden nebyl zlý, druhý yl katastrofální, ležel na mě jak deka a pleť pod ním vůbec nemohla dýchat :(

      Vymazat
  2. Jé, to je škoda. :) Já bych asi prošmejdila všechny internety, všechny slevové kódy eshopů, a ono by se to trochu zmenšilo... :)
    Make-upy od Maybelline moc ráda nemám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se snažila, šmejdila, ale buď neumím hledat, nebo prostě na Chanel žádná sleva není! :(
      PS já make upy od Maybelline taky nemusím :D

      Vymazat
  3. Neeee, ty jsi odkopla pana Božského? Mě klepne! Ale třeba je to osud a přijde ještě lepší (nebo prostě za lepší cenu ;)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celá moje make upová story se dál vyvíjí - takovým směrem, jaký jsem ani sama nečekala :D

      Vymazat
  4. :D po cely cas som cakala na happy end a ty odides s maybelline :D to ma podrz. ale ked si to rozratas, ze make-up vydrzi minimalne pol roka, tak to zas mesacne taka palka nie je ci? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Romi, to bylo teda napínavý :) já už si taky nějakou domu myslím na ten od Channelu, ale ta cena je fakt sakra velký mínus :( Nikola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Nikolko, to mi povídej... :-/ ale na druhou stranu je to jedna z položek, o které mužů snít, a až si pro němu jednou doopravdy půjdu, bude to úplný svátek! :) pokud by sis ho ale pořídila, dej vědět, jestli je fakt tak skvělý i na domácí použití ;)

      Vymazat
    2. Tak jsem si dneska došla pro svou klasiku - True Match od L'oreal. Upřímně se mi nechce podstupovat zas ta komedie, kdy mi pani v parfumerii doporučí ten nejdražší make-up a ještě mi ho začne mazat na zápěstí. To fakt né. Takže jsem zvolila ten, co jsem už měla a o Channelu si zase můžu jen nechat zdát..ach! :( N.

      Vymazat
  6. Já bych se utěšila tím, že 30 a 36 liber už není zas takový rozdíl... A prostě bych si odpustila další nakupování... Božský make-up za to stojí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zatím na Wishlistu. Mém prvním v životě asi :D

      Vymazat
  7. Milá Romanko, krásný článek, teda ten konec mě odrovnal :-). Já jsem strašně zvědavá na Tvou recenzi Maybelline a klidně do něho půjdu, i když make-upy nemusím :-DDD
    Jen malinkatou chviličku jsem si myslela, že si ten Chanel třeba obhájíš jako předčasný dárek k vánocům :-)...Od Maybelline jsem měla BB, na zimu jsme byli velcí kámoši a v létě jsme se rozešli pro neshody :-), taky jsem používala korektor od Maybelline, byl fajn, ale moc neměl dlouhou výdrž a už došel, tak jsem ho nahradila pro změnu Catrice :-) no a poslední zkušenost s drogerkou MU byl Astor Mattitude, a ten byl moc fajn, ale hodí se fakt na mastnější pleť a v zimě pro mě nebyl ono...ale s tím jsem jinak byla spokojená, i když výdrž 16 hodin, jak píšou teda neměl :-)))
    No většinou se taky snažím ušetřit a high end si nedopřávám, ale občas bych si nafackovala za kompromisy, které udělám a pak stejně tu cenu musím vypláznout...jen za dva různé výrobky..Ale to je život. Ať Ti Maybelline slouží!!
    Apropos přístup, já si dneska perfektně pokecala z prodavačkou v Douglasu, to se mi ještě nestalo :-) kdybych neměla na spěch, tak tam koupím i to co nepotřebuju...

    OdpovědětVymazat
  8. Ano, přesně, drogerkové značky nás nutí dělat kompromisy!! A upřímně - já a Maybelline moc velcí kámoši nebudeme, to můžu říct rovnou! Protože jsem prostě blbá a impulzivní.
    Mattitude jsem používala před x lety a měla jsem ho ráda. Byl prima, lehoučký a ideální na mlaďoučkou mastnější pleť. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já byla zatím nejvíc spokojená s Kanebo Sensai, hodně dobrou pověst mají Bobbi Brown a moc mě lákají ByTerry. Ale teď střídám minerální s Korres tónovákem a těším se, že třeba ByTerry bude další v řadě ;-) - páč je přeci určitě i dost pečující, takže vlastně jako bych investovala do pečující kosmetiky a zároveň dekorativní, takže se přes tu cenu (jednou za čas) můžu přenést, none?! :-P Obavy mám jen z toho, že až jednou přijde ten pan Božský, nebudu moct nadále jinak, než s ním!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tady Kanebo neseženu v kamenném obchodě a u BB se mi nelíbí ta filozofie. Já si prostě nemyslím, že každá pleť má žlutý podtón... na druhou stranu - kdybych tu nechuť překonala a něco zkusila, možná bych byla příjemně překvapená :)
      By Terry říkáš... no, to teda pěkně děkuju, jdu googlit! :D

      Vymazat
    2. Aha, v Pze maj Kanebo v Douglasu, byla to vlastně úplně náhodná koupě po předchozích značkách (Lancome, Dior) a sedl nejlíp. Já s BB vůbec zkušenost nemám, ale jednu dobu mě hodně lákal, jak byl opěvován... No, jenže te´d mě nejvíc láká právě By Terry, ale znamená to nákup na slepo, a z tolika odstínů - hrozně mě láká ta opěvovaná péče v rámci používání dekorativky. :-)

      Vymazat
  10. Já jsem kdysi taky zakoupila Clarins a byl za hříšné penízky a taky mě strašně vysušoval.....Co mi to děláš s tim Chanelem?? :D Takové pokušení....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Já to dělám i sama sobě bohužel! Ten Clarins bych si dovedla představit na hodně mastnou pleť - jakože hodně, ale na normální nebo kombinovanou, jako mám já, teda ne-e :(

      Vymazat
  11. To nejde takhle ukončit článek v nejlepším. toto se fakt nedělá!! Nutně potřebuju vědět, co říkáš na ten koupený idol? ;) =D

    OdpovědětVymazat