Počet zobrazení stránky

sobota 20. července 2013

Jak funguje žena?

Ahoj, ahoj,

mrzí mě, že jsem teď trochu blog zanedbávala, jeden týden to bylo kvůli dovče a ten zbytek... já vám nevím, já se prostě nějak nemůžu dostat do normálu. Navíc i u nás panují tropy, ale na mě mají úplně jiný vliv, než ty české. V ČR jsem si vedra užívala, ale tady mě už týden bez přestání bolí hlava, jsem utahaná jako kotě, bolí mě celý člověk a nic se mi nechce. Sem tam se donutím starat se o dům, takže jako správná hospodyňka uklízím, peru, vařím, peču, zametám, vysávám a tak vůbec, v přestávkách mezi tím se vyvaluju na dvoře a snažím se trochu opálit a nutností jsou dvě hodiny spánku každé odpoledne. Já vim, že podle popisu to zní celkem idylicky, ale v kombinaci s pocitem "jsem vlastně k ničemu" to neni nic moc. A jeden příklad, který mluví za vše - TÝDEN jsem chodila bez nalakovaných nehtů na nohou a až včera jsem si řekla, že takhle to dál nejde.

Poslední týden ani tu múzu nemám, ale v tomhle případě bych nesvalovala vinu na počasí. Četla jsem kdysi knihu Rudý měsíc - vy, které ji znáte, víte, o čem mluvím... vy, které ji neznáte, doporučuju přečíst. Uvědomila jsem si při jejím čtení spoustu věcí a pochopila jsem, jak vlastně funguju, případně když nefunguju, tak proč to tak je. Dost dlouho už sleduju, jak se mi v průběhu měsíčního cyklu mění chutě, nálady, energie, fyzická kondice a celkem poctivě si to zapisuju. (Kdo máte iPhone, existuje super aplikace "Period Diary" - hlídá vám menstruaci, ovulaci, plodné dny, ke každému dni si můžete zaznamenávat nálady, zapisovat poznámky atd. Určitě se najdou i aplikace na Android i Blackberry.) Když se pak ohlédnu zpátky, můžu z toho vysledovat strašně moc a trošku tomu i uzpůsobit svůj život a svoje aktivity. Například - 3. den před menstruací mívám migrénu. Vždycky. Přes to vlak nejede. Tudíž pokud to jde, plánuju si ten den více méně relaxační, nic náročného. A s touhle cykličností souvisí i moje schopnost psát. Obvykle cca týden před MS mám múzy na rozdávání a když je čas, jsem schopná chrlit články jak na běžícím pásu. Taky si ráda povídám s lidmi, odepisuju poctivě na maily a zprávy, neodkládám vyřizování věcí na potom. Týden po MS je pak naprostým opakem a jediné, co se mi honí hlavou, je "dejte mi všichni pokoj" a "nic se mi nechce". Taky bývám v tom týdnu hodně smutná. Tudíž pokud bych se i přemluvila a nějaký článek napsala, stál by beztak za starou bačkoru, byla by to nuda, obsah o ničem a později bych se za něj akorát tak styděla.

Než jsem si ale přečetla tu knihu, nic z toho mi nedocházelo a nedávalo smysl. Například jsem nechápala, proč jsem smutná a byla jsem z toho ještě smutnější. Místy je trošku náročné ji číst, je tam spousta podobenství, odkazů na historii, pohádkových příběhů... a obal nepůsobí moc lákavě. Vidět ho v knihkupectví, asi bych se tomuhle čtivu vyhla obloukem :) naštěstí mi knížku vnutila velká ségra, která ji četla přede mnou. A když něco doporučí velká ségra, tak je to zákonitě dobrý, žejo. (Stejně tak jsem se zuby nehty bránila jí doporučovanému westernu 3:10 to Yuma...  když jsem ho viděla - hele! Ono je to fakt super!)




Teď přemýšlím, co jsem vlastně tímhle článkem chtěla říct... asi jsem si chtěla nějak obhájit tu svojí nečinnost a možná někoho přivést k četbě téhle knížky. A říct, že hlavně my ženský bychom měly poslouchat víc samy sebe a nelámat věci přes koleno.

Mějte se krásně :)

x

Kniha: Rudý měsíc: Jak chápat a používat tvůrčí, sexuální a spirituální dary menstruačního cyklu
Miranda Gray, vydavatelství DharmaGaia 2011, cena: 206,-

Zdroj: www.dharmagaia.cz

10 komentářů:

  1. Zajímavé. Já na sobě teda podobné "cyklické" chování taky pozoruju, od třetího dne před jsem vždycky strašně protivná a unavená. Teď už jsem si za ty roky zvykla a snažím se tomu přizpůsobit, nezpůsobovat konflikty, atd. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je super, když si to člověk dá do souvislosti a pochopí, čím to je. Říct si "aha, teď jsem protivná a vlastně nemám proč, to jen ty hloupatý hormony si se mnou takhle hrajou" je perfektní a prospěje to nejen "subjektu" samotnému, ale i okolí :))

      Vymazat
  2. A kupodivu jsou tyhle aplikace a on-line menstruační kalendáře i na netu. :-D Mě baví, jak všichni doporučují "úžasné" aplikace pro telefony, ale ono je to na počítači už dlouhé roky a oni jako by teprve teď objevili Ameriku. :-) To je poslední dobou nějaký rozmáhající se trend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně jsou třeba ty na netu celkem k ničemu, na netu zdaleka nejsem denně, kdežto telefon mám u sebe pořád. V telefonu mi to tudíž přijde mnohem praktičtější. A vůbec si nemyslím, že je to novinka, jen ne všichni o tom musí vědět a můžou to brát jako fajn tip :)

      Vymazat
  3. U mě je jednoznačný identifikátor přicházející MS množství spořádaného jídla. Ale můžu říct, že státnice jsou mocnější než všechny měsíční cykly. Obvykle jsem snědla běžné meníčko v restauraci, byla jsem najednená, ale pohoda. Teď sním sotva půlku. Jsem zvědavá, jestli se to po MS třeba vyrovná, nebo jestli si kvůli titulu budu už nadosmrti muset dávat dětské porce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že po něčem tak stresujícím, jako jsou státnice, to fakt chce nějakej čas, než se člověk zase srovná. Držím palec, ať to u Tebe není moc dlouho! A kdyby se tomu náhodou nechtělo, přijeď, si Tě zas vykrmim :))

      Vymazat
    2. Je pravda že to jsou teprv 4 dny dneska, tak co bych chtěla za zázraky :) Hmmm, plánuju se nechat odvézt pánem s kamionem někam kam pojede. Jezdí Francii i UK, takže třebááá móžnáááá by to mohlo vyjít :)

      Vymazat
  4. Ha skvělý tip Romi!!! Asi se po knize poohlédnu, pravda, i když své pochody už celkem znám (ta aplikace pro Androida by se mi ale hodila, bo sem úchyl na psaní si všeho možného do mobilu:), tak se mi vždy nedaří sladit svoje pochody s pochody ostatních kolem mě a teda "dejte mi všichni pokoj" pak přichází častěji než jednou za měsíc :-D...Obhajovat svoji nečinnost nemusíš, myslím, že v tomto letním období zdaleka nejsi sama - a určitě nejsi sama ani v těch "jiných" věcech. Čoveče s tou inspirací to mám hodně podobně :-).Jó a jak westerny nemám ráda ta Vlak 3.10 do Yumy miluju - navíc 2 skvělí herci (pardon 3 - říkala dcera - ten syn je vlastně idol dnešní mladé generace alias Percy Jackson :)..Papa a opatruj se. eM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha - a pak že dělam jakože jsem objevila Ameriku! Ještě jsou lidi, co o těch aplikacích neví! :) Mě celý ten "proces" fakt pomohl vyznat se sama v sobě a víc se poslouchat, myslím, že Tobě by se ta knížka líbila.
      Mě na westerny taky vůbec neužije, proto jsem se tomu tak dlouho bránila. A pak proto, že do mě furt všichni hučeli, že se na to musím podívat, protože je to fakt dobrý :D
      (Malými drobnými nesmělými písmenky... ehm... Percy Jackson... jo... já už jsem asi ta starší generace... :))

      Vymazat