Počet zobrazení stránky

úterý 30. dubna 2013

Kosmetické sbírky



Ahoj, ahoj,

přijde mi, že poslední dobou jsou pořád oblíbenější takové shrnující či srovnávací články s názvy „Velké porovnání  tvářenek“ nebo „Testování BB creamů – který je nejlepší?“, ale ve skutečnosti je kosmetika věcí tak relativní, že i když sto blogerek řekne, že tahle řasenka je super, udělá vám řasy, se kterýma když mrknete, zvedne se vichřice, může se stát, že až si ten vytoužený zázrak koupíte, použijete, mrknete.. no a z čekání na tu vichřici málem usnete, protože se nedostaví ani jemný letní vánek. Řasy vám navíc slepí/neprodlouží/nezahustí… zkrátka zjistíte, že je úplně na draka a vám ani trošku nesedí. Podle mě nějaká srovnání na základě vlastních dojmů prostě nefungují. Názory jsou čistě  subjektivní a záleží na velké řadě faktorů. Typ pleti, sklon k lesknutí, silikony vadí/nevadí, víčka se mastí/nemastí… je toho prostě miliarda a dokud si věc sami nevyzkoušíte, nic nezjistíte. Já se třeba nechala nalákat tisíci ódami na 3 Minute Miracle od Aussie. Trochu jsem se pochechtávala pod fousy a říkala si, že co holky v ČR horko těžko shání, já dostanu tady v drogerii za rohem. Sice jsem trochu bojovala s tím složením (trochu dost), ale měla jsem v té době vlasy v tak zlém stavu, že jsem zavřela oči, zatla zuby, naplácala to na sebe a po chvíli smyla. A… nic! Vůbec, ale vůbec nic!!! Pro mě to byl žvejkačkovej slabší kondyš. A to jsem prosím pěkně předtím neslyšela jediný záporný ohlas, takže jsem samozřejmě získala pocit, že to prostě funguje na všechny bez rozdílu, ať se děje co se děje. Houby :-/ (Nebo jsem ho možná odradila svými nepřátelským negativním postojem. O nepřátelském postoji a jeho vlivu na masku 3 Minute Miracle jsem se na blozích nedočetla, tak nevím…)

Nicméně chci říct, že všechny tyhle „srovnávačky“ a „hodnocení“ a doporučování, že to je na houby, ale tamto si kupte, pokud není založené na faktech, jako je třeba složení, je na nic a většinou jde o těžce egoistické přehlídky vlastních sbírek. Články by se mohly jmenovat „Podívejte co mám doma!“ nebo „Koukněte na mojí sbírku a tiše záviďte (nebo klidně i na hlas)“. Tím myslím tu hezkou, kladnou a přející závist. Spíš takové to povzdychnutí… „Ach, ty máš Guerlain Meteorites? Krásné…“ Né tu hnusnou jako když Káju napadají tupí anonymové za její nákup kožených bot za 3500,-. (A ti z vás, kteří tuhle kauzu nezaznamenali, teď kroutí hlavou a říkají si „3500,- za kvalitní boty je celkem běžná částka a co je komu do toho, jaký si Kája kupuje boty…“. A já si říkám, jak mám inteligentní a rozumné čtenáře a jak moc je mám ráda :)).

www.vibevixen.com

 Ale zpět k tématu. Asi to zatím vypadá jako těžká kritika, ale hned vás vyvedu z omylu. Já si totiž vůbec nemyslím, že by na těhle článcích bylo něco špatného. Holky se chtějí pochlubit se svojí sbírkou – i když si to často ani samy neuvědomují, to je přeci naprosto v pohodě! Kosmetická blogerka je trochu něco jako sběratelka… Když to srovnám se sběratelem známek – pořídí si/dostane nějaký obzvlášť cenný kousek a na příštím filatelistickém srazu se s ním co? No úplně normálně pochlubí, ne? Blogerka je pyšná na svojí sbírku tvářenek/stínů/laků na nehty/dosaďte si co chcete, tak se s nima co? No pochlubí! O každém něco trochu napíše a čtenáři óchají a áchají a přemýšlí, kterýže odstín taky strašně nutně potřebují a který jim jako další přibyde do sbírky. A mě tyhle články baví a čtu je ráda! A trochu moc jsem se rozkecala. Já jsem vlastně chtěla původně napsat o své sbírce parfémů, chtěla jsem tomu dát nějaký smysluplný úvod a teď je z toho kecání na několik odstavců. Takže abych vás nenudila příliš dlouhým článkem, berte tohle jen jako že jsem si připravila půdu a parfémy budou příště :)

Co vy a srovnávací články? Souhlasíte, nebo na ně máte názor úplně opačný? Nebojte se mi v komentářích vysvětlit, jak nemám pravdu  :)

Krásný den

x

9 komentářů:

  1. Mám názor úplně stejný a anonyma, který kritizuje za nákup kožených kvalitních kozaček za 3500,- bych odstřihla z netu....

    Jinak si také přijdu právě jako sběratelka, akorát ne známek nebo mincí, ale šminkovátek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je asi úchylka každé blogerky a můj muž to nějak nechápe a pořád mi říká "Nejdřív vypotřebuj, co máš a pak si kup něco novýho, jo?" :D

      Vymazat
  2. Já s Tebou souhlasím, co se týče srovnávání - byť tyto články taky píšu :-), nicméně pleť mám jen jednu specifickou a píšu subjektivně, a ve finále se každý musí rozhodnout sám a třeba zjistí, že mu to vůbec nesedí - "riziko povolání". Většinou mě zarazí, když se na něco moc pěje chvála - jestli to není "nastrčený" marketingový tah !)...Jo, a s tou sbírkou máš pravdu taky. Ale i já si raději přečtu o více lacích nebo tvářenkách, abych si mohla udělat obrázek či si vybrat něco pro sebe...Většinou "zírám" na blozích na ty drahé kousky, za které se mi nechce dát tolik peněz...rtěnka za 800 atd..Každopádně se těším na Tvou sbírku :). V parfémech jsem analfabet, chodím se učit k tuttobene. Já "sbírám" jednoznačně laky na nehty !-), ale zatím myslím rozumně...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám taky ráda, když se někdo pochlubí sbírkou a mám radost za něj (za ni :)), když má nějaký fakt pěkný kousky. Já nedávno laky počítala - do UK jsem přijela s šesti, po necelých dvou letech jich mám 34 :D (a to se ani do práce lakovat nemůžu!)

      Vymazat
  3. tak jo, se přiznám, že jsem sběratelka. naštěstí se mi to daří držet jen v určitých oblastech (tvářenky, trošku rozjasňovače a rtěnky). v poslední době ovšem pozoruji náběh na sběratelství pudrů, což je dost znepokojující skutečnost, protože se nepudruji a jeden pudr mi vydrží asi tak na pět let.

    a srovnávací články jako chlubení? to s tebou souhlasím jen částečně, protože zrovna u těch bb krémů je velmi důležitá informace a to jsou swatche na ruce... to mi řekne docela hodně. ale třeba článek "srovnání tvářenek" ... tak to je čistě jen chlubení se sbírkou, to přiznávám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sběratelství pudrů jsem zatím u nikoho moc nepozorovala, jsi asi první! :) A s těma tvářenkama jsem náhodou ale vůbec nenarážela na Tebe, to já jen tak "obecně" :D Já se párkrát snažila googlit nějaký swatche a já Ti nevim - pokaždý jinak nasvícený, pokaždý to má jinou barvu a navíc já stejnak nevim, jak to na mým ksichtíku bude vypadat (ale to je spíš můj problém, že si musím všechno sama ozkoušet)

      Vymazat
    2. klidně na mě narážej, protože tvářenky já regulérně sbírám. dokonce už kupuji kousky i jen tak, vůbec nemám v úmyslu je používat a mám na ně doma spešl krabici.

      ad swatche. ti nevím, nejlepší je totiž, když je to swatchnutý s něčím, co už mám doma... protože pak se můžu podívat, jo je to tmavší/světlejší nebo žlutější/růžovější... takže vlastně pro mě čím víc swatchů, tím líp. ale máš pravdu, že není prostě swatch jako swatch.

      Vymazat
  4. Já mám takové články ráda. Sbírka nesbírka, raději na nich sleduju jak se jednotlivé odstíny/věci liší mezi sebou.
    Jinak ale co se subjektivity týče, to už bychom rovnou nemusely psát recenze žádné:) I tak si je ale ráda počtu, než bych přišla o skvost... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je pravda... každá recenze je subjektivní. A stejnak to hltám a je mi to jedno a pak si to pořizuju. Takže to funguje :)

      Vymazat